2008. október 1., szerda

A túlsúlyos emberek zsírsejtjei hibásak

Egy új kutatási anyag tanulsága szerint a túlsúlyos emberekben lévő zsírsejtek szerkezetükben jelentős eltérést mutatnak a normális testsúlyúak zsírsejtjeihez képest.

 A 'Diabetes' című szaklap szeptemberi számában publikált tanulmány szerint a Temple Orvostudományi Egyetem kutatói hat túlsúlyos és hat normál súlyú ember felsőcombjából vettek zsírsejtmintákat analizálásra. A vizsgálatok során a kutatók jelentős eltéréseket találtak a minták között.

"A túlsúlyos páciensekből nyert zsírsejtek néhány helyen erőteljes hiányosságokat mutattak a többi mintához képest" - nyilatkozta Laura H. Carnell, endokrinológus professzor. Boden professzor szerint a túlsúlyos páciensek zsírsejtjeiben hibásan működik az endoplazmatikus retikulum (ER), amely amúgy a sejtek fehérjeszintéziséért felel. Az ER kóros működése esetén a szervezet olyan fehérjéket termel, amelyek elősegítik az inzulin rezisztancia kialakulását.

Az inzulin rezisztencia tehető felelőssé számos, a túlsúllyal összefüggő betegség kialakulásáért. "A mostani felfedezés talán segíthet megmagyarázni a túlsúly és a cukorbetegség, a különböző szívbetegségek és az agyvérzés gyakori előfordulása közti összefüggéseket" - nyilatkozta Boden professzor.

Forrás: fogyioldal.com

Nincsenek megjegyzések: